Tel: 943 48 28 00
Email: info@donostiadepintxos.eus
Villa Yeyette
Paseo Zubiaurre, 84 | 20.015 Donostia-San Sebastián
30eko hamarkadan, “belle époque” bete-betean, Donostia nazioarteko aristokraziaren oporretarako helmuga gustukuenetarikoa zen. Modan zegoen hiria eta hiri kosmopolita. Biarritzekiko gertutasunak, bainuetxe-hiria izateak, trena edukitzeak eta errege-familia ezberdinek (eta haien segizio eta lagun askok) uda igarotzeko lekua izateak gure hiria oso erakargarri egiten zuten.
Eta zer hobe ibilbidean geraldi bat egin eta edari freskagarriekin batera zerbait solidoa hartzea baino. Modu horretan, pintxoa bi taberna aitzindarik (lehenik La Espigak eta, ondoren, El Negrescok) haien kanpotik igarotzen ziren bezeroak erakartzeko apeu bilakatu zen. Biak hondartzatik oso gertu kokatzen ziren: La Espiga egungo lekuan, San Martzial kalearen hasieran, eta El Negresco, jada itxita dagoena, gertu zegoen Zubieta kalean. Eta urte batzuk beranduago miniaturako sukaldaritza bezala ezagutzen duguna lantzen hasi ziren.
Blas aitonak olibak, zenbait pipermin, ozpinetako luzoker eta antxoak ere ateratzen zituen pikatzeko. Egun batean, txotx bat hartu eta antxoa bat, pipermina eta oliba bat zeharkatu zituen txotxarekin, eta lagunei ideia gustatu zitzaiela ikusita, jakin gabe, Donostiako pintxorik enblematikoena sortu zuen. Eta izena jartzeko, zer hobe “Gilda” deitzea baino! Berdea, gazia eta pikantea, sortzaileen burutazio xelebrea.
“Nire ustez, gauza 80ko hamarkadaren erdi aldera aldatu zen, emakumeak poteoan hasi zirenean. Ordura bitarte soilik gizon taldeak ibili ohi ziren tragoxkak hartzen, eta emakumeak soilik asteburuetan joaten ziren. Une horretan, pintxoen aurkezpena eta tabernen dekorazioa zaintzen hasi ziren, eta plateren baxera ere hobetu zen”.
““Pintxoaren garapenean, halaber, beste funtsezko une bat izan zen Euskal Sukaldaritza Berria sortzea eta arrain marinatuak edo foiea bezalako produktu berriak agertzea. Sukaldari nagusiek beren kartan sartu zituzten, eta pintxoen tabernak ere produktu horiek sartzen hasi ginen, gure proposamenak pintxo landuagoarekin eta kalitate askoz ere handiagokoarekin hobetuaz”.Donostiako pintxoa ulertzeko, kontuan hartu behar dira pintxoak egiten, asmatzen, mimatzen,… dituztenak eta, urte askotatik hona, egunero eta goizeko lehen ordutik hasita, barrara gerturatzen direnei kalitatea, produktua, berrikuntza eta maitasuna eskaintzeko ahalegina egin duten familiak. Ezagutu itzazu protagonistak.
"Orain ditugun bezeroak izatea baino zer gehiago nahiko genukeen, atea irekitzea eta jendea jada pintxoak jaten hastea. Guk bezeroak mimatu behar genituen hurrengo egunean berriro etor zitezen".
"Mutikotan, diru apurtxo bat izatean, gogoratzen naiz Martinezera joan eta txakaren pintxo ospetsua hartzen genuela, edo Tambora joan eta hango txanpiak edo Txistuko ganbak, txikiak eta gorriak. Astelena eta arrain-pastela, hura bai zela egin eta saltzea. Pintxoen dekalogoaz esaten genuena, pintxoak freskoa izan behar duela".
"Txikiteoa zaindu behar da, tabernen artean mugimendua egotea, bakoitzak bere ibilbidea du. Zerbait jatea baino gehiago da, zerbait soziala da, hemen gaude jendearekin egoteko. Gero, barra oso polita badago, ezin zara atzean geratu. Ideia da elkartzeko lekua dela, oso garrantzitsua euskal gizartean".
"Kontuan izan behar dugu pintxoen kontua artea zela. Bakoitzak taberna bat izaten genuen pintxoa jatera joateko eta beste taberna bat beste pintxo bat jateko. Orain, barra asko antzekoak dira".
"Epe ertain-luzera bereiztu nahi badugu, nortasuna eman eta bereiztu egin behar dugu. Bere garaian horrela egin zuten, eta horregatik gara nabarmenak mundu-mailan; bide hori jarraitu behar dugu eta zerbait ezberdina eta hobea egin".
"Ikusten duzuna jaten duzu. Horrek segurtasuna ematen du. Asko gustatzen zaizkigu Gildak. Iluntzeko zortziak aldera beti gomendatzen diet jateko. Gilda garraztasunaren eta gaziaren arteko oreka ezin hobea da, eta, gainera, pixka bat koipetsua olibarekin. Pintxoak jatera joandakoan gehien gustatzen zaiena da pintxoak hautatzeko askatasuna. Jatetxe batean, zerbitzatzen zaituzten arte, ez dakizu zer ekarriko dizuten; taberna batean, aldiz, zuk hautatzen dituzu pintxoak".
"Gehienbat tertulia gustatzen zaigu, iruzkinak, Erreala, kirolak,… egunero badago gairen bat. Gure lagun-taldean pintxoak gehiago jaten ditugu arratsaldean. Joaten garen taberna bakoitzak bere espezialitatea du, horregatik bereizten dira; bizpahiru pintxo izaten dituzte ospe handiagokoak: klasikoa, tradizionala edo ezagunagoak eta, guk haiei heltzen diegu. Taberna bakoitzean espezialitatea hartzen dugu".